@article { author = {Tabaraeii, M}, title = {Evaluation of knowledge level of cumin growers in Sabzevar}, journal = {Iranian Journal of Field Crops Research}, volume = {2}, number = {2}, pages = {135-142}, year = {2004}, publisher = {Ferdowsi University of Mashhad}, issn = {2008-1472}, eissn = {2423-3978}, doi = {10.22067/gsc.v2i2.1247}, abstract = {In order to evaluate agricultural knowledge of cumin growers in Sabzevar , a survey was conducted for 150 cumin growers. Dependent variables were allocated to the level of their knowledge in three phases of planting , crop management, harvesting‌, and the extent they benefit from extension services‌, age, level of education, farming experiences and size of family were the independent variables‌. Results showed that only 18 % of the farmers were knowledgable In farming practices and methods of irrigation and fertilizer application contributed the highest rank‌, while processing and packing the products shared the lowest rank. There was a positive correlation between the level of education and all dependent variables (‌at 5% level‌)‌. There was no correlation between the size of family and the level of knowledge, and young farmers were more knowledgable in farming practices compared with the olders. Role of extension services in promoting these knowledge particularly in planting‌, and diseases control was significant‌. However such role was not effective in harvesting and processing .}, keywords = {}, title_fa = {بررسی دانش کشاورزی زیره‏کاران شهرستان سبزوار و برخی عوامل مؤثر بر آن‏}, abstract_fa = {با هدف بررسی میزان دانش کشاورزی زیره‌کاران شهرستان سبزوار، مطالعه‏ای بر روی 150 نفر از کشاورزان زیره کار این شهرستان صورت گرفت. دانش کشاورزی زیره‌کاران در سه مرحله کاشت، داشت و برداشت، متغیرهای وابسته این تحقیق بوده‏اند و متغیرهای مستقل عبارت بودند از: سن، سطح تحصیلات، سابقه کار کشاورزی، میزان بهره‏مندی از توصیه‏ها و خدمات ترویج و بُعد خانوار. نتایج مطالعه نشان داد که میزان دانش کشاورزی اکثریت (1/76 درصد) زیره‌کاران مورد مطالعه در سطح متوسط یا پایین‏تر قرار داشت به‏گونه‏ای که فقط 8/18 درصد از کشاورزان زیره کار از اصول و روشهای صحیح کاشت، داشت و برداشت به میزان زیاد و خیلی زیاد آگاهی داشتند. داده‏های مطالعه حاکی است، بیشترین میزان دانش کشاورزی زیره‌کاران در ارتباط با اصول و روشهای آبیاری و کوددهی (85/64 درصد) و کمترین میزان دانش کشاورزی آنها در ارتباط با رعایت نکات فنی و استانداردهای موجود در بسته‌بندی و آماده‏سازی محصول جهت انتقال به‏بازار (81/26 درصد) می‏باشد. نتایج حاصل از محاسبه ضریب همبستگی، نشان داد که بین سطح تحصیلات و کلیه متغیرهای وابسته، همبستگی مثبت و معنی‏دار (در سطح 5 درصد) وجود داشته است. همچنین بین سابقه کار کشاورزی با سطح دانش کشاورزی، به جز در مورد کنترل علفهای هرز و موارد مطرح شده در مرحله برداشت، در سطح 5 درصد همبستگی مثبت و معنی‏داری وجود داشته است. محاسبه ضریب همبستگی بین بُعد خانوار با دانش کشاورزی زیره‌کاران در کلیه مراحل سه گانه کاشت، داشت و برداشت رابطه معنی‏داری را نشان نداد. یافته‏های تحقیق حاکی از افزایش سطح دانش کشاورزی زیره‏کاران جوان نسبت به افراد مسن‏تر به‏ویژه در مرحله کاشت است. نتایج تحقیق، بیانگر نقش مثبت و مؤثر توصیه‏ها و خدمات ترویجی در ارتقاء سطح دانش کشاورزی افراد مورد مطالعه به‏ویژه در مرحله کاشت و نیز پیشگیری و مبارزه با بیماریها بخصوص بیماریهای قارچی است. نتایج حکایت از آن داشت که بخش ترویج کشاورزی، نتوانسته نقش مؤثر و شایسته‏ای را در افزایش سطح دانش زیره‌کاران در مرحله برداشت، به‏ویژه رعایت اصول بهداشتی و فنی در مراحل بوجاری و نگهداری در انبار و نیز رعایت استانداردهای موجود در بسته‏بندی و آماده‏سازی محصول جهت انتقال به بازار ایفا نماید. روش تحقیق مورد استفاده در این پژوهش، از نوع پیمایشی بود. داده‏های مورد نیاز با استفاده از پرسشنامه و بهره‏گیری از روش نمونه‏گیری تصادفی- طبقه‏بندی شده، جمع‏آوری شده است. داد‌ه‏ها با استفاده از آمارهای توصیفی و بهره‏گیری از آزمونهای ناپارامتری و ضریب همبستگی مورد تحلیل قرار گرفته است.}, keywords_fa = {}, url = {https://jcesc.um.ac.ir/article_26307.html}, eprint = {https://jcesc.um.ac.ir/article_26307_2b9a5341b131a650e34afe79956e7f15.pdf} }