@article { author = {Jahani Kondori, M and Koocheki, A and Nasiri mahalati, M}, title = {Comparison of different intercropping arrangements of cumin (Cuminum cyminum ) and lentil (Lens culinaris)}, journal = {Iranian Journal of Field Crops Research}, volume = {6}, number = {1}, pages = {67-78}, year = {2008}, publisher = {Ferdowsi University of Mashhad}, issn = {2008-1472}, eissn = {2423-3978}, doi = {10.22067/gsc.v6i1.1177}, abstract = {To evaluate the effects of different intercropping arrangements of cumin and lentil on plant growth and yield, an experiment was conducted in Agricultural Research Station of Ferdowsi University of Mashhad in the growing season of the year 2004. Treatments were A: row intercropping of cumin and lentil B: strip intercropping of cumin and lentil (three cumin rows and three lentil rows) C: strip intercropping of cumin and lentil (four cumin rows and four lentil rows) D: sole crop of cumin (six rows) E: sole crop of lentil (six rows). For this purpose a complete randomized block design with 4 replications was used. Results showed that economic and biologic yield of cumin, 1000-seeds weight, number of seeds per umbel were affected by different intercropping arrangements and there was a decreasing trend in these parameters from intercropped to the sole crop. Biological and economic yield and also harvest index for lentil were higher in sole crop compared with intercrop. There was a decreasing trend in LER from row intercropped to strip cropping and the highest LER (1.86) was obtained from treatment A and the least (1.26) was obtained in treatment C .}, keywords = {}, title_fa = {بررسی ترکیب های مختلف کشت مخلوط زیره سبز (Cuminum cyminum) و عدس (Lens culinaris) در سیستم های کشاورزی کم نهاده}, abstract_fa = {به منظور بررسی مقایسه ترکیبهای مختلف کشت مخلوط زیره سبز و عدس، آزمایشی در سال زراعی 1384 در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با 4 تکرار و 5 تیمار شامل آرایش های مختلف کاشت مخلوط دو گیاه عدس و زیره اجرا شد.تیمارهای این آزمایش عبارت بودند از A : کشت مخلوط ردیفی زیره و عدس،B : کشت نواری زیره و عدس (3 ردیف زیره و 3 ردیف عدس)، C : کشت نواری زیره و عدس (4 ردیف زیره و 4 ردیف عدس)،D : کشت خا لص زیره (6 ردیف)،E : کشت خالص عدس (6 ردیف). بدین ترتیب تیمارها در دامنه‌ای از کشت مخلوط ردیفی شروع و به کشت نواری ختم شد. بررسی عملکرد و اجزای عملکرد در گیاه زیره سبز نشان داد که وزن خشک اندام های رویشی، عملکرد دانه، عملکرد بیولوژیک، وزن هزار دانه و تعداد بذر در هر چتر بطور معنی داری تحت تأثیر ترکیبهای مختلف کاشت قرار گرفت و با تغییر الگوی کاشت از کشت مخلوط ردیفی به سمت کشت خالص مقادیر آنها کاهش یافت. وزن خشک اندام های رویشی، عملکرد دانه، عملکرد بیولوژیک و شاخص برداشت در عدس نیز تحت تاثیر الگوهای کشت قرار گرفت، به‌طوریکه بیشترین مقادیر در تیمار کشت خالص عدس بدست آمد. ارزیابی نسبت برابری زمین (LER) نشان داد که بیشترین LER ( 86/1) مربوط به تیمار A ( کشت مخلوط ردیفی ) و کمترین LER (26/1 ) مربوط به تیمار C (کشت مخلوط نواری) بود. به تدریج و با تغییر الگوی کشت مخلوط ردیفی به سمت کشت مخلوط نواری، LER کاهش پیدا کرد.}, keywords_fa = {}, url = {https://jcesc.um.ac.ir/article_30338.html}, eprint = {https://jcesc.um.ac.ir/article_30338_ae1a748031fc01a4f7c8df85ce87fe25.pdf} }