@article { author = {Rahimi, Z and Kafi, M and Nezami, A and Khazaei, H. R}, title = {Effect of Salinity and Silicon on Seed Yield and Yield Components of Purslane (Portulaca oleracea L.)}, journal = {Iranian Journal of Field Crops Research}, volume = {8}, number = {3}, pages = {481-488}, year = {2010}, publisher = {Ferdowsi University of Mashhad}, issn = {2008-1472}, eissn = {2423-3978}, doi = {10.22067/gsc.v8i3.7766}, abstract = {AbstractIn order to study the effects on salinity and silicon application on yield and yield components of purslane (Portulaca oleracea L.), an experiment was conducted in a completely randomized desgin with three replications and two factors consisted of four different levels of salinity using NaCl (0, 7, 14, 21dS/m) and two levels of silicon (application of one mMol sodium silicate and not application). Increasing salinity concentration significantly caused a negative effect on seed yield. But yield components such as number and weight of seed were more sensitive than number of capsul in main stem in final seed yield. Application of silicon increased seed yield in control but was not significant in salinity levels and leaves and stem biomass. Seed yield and total seed weight in branches was significantly decresed. Weight of 1000 seed in main stem and branches was not significantly different in salinity levels. As a result, purslane could be extremely tolerated to saline conditions, so it seems that it can be cultivated in saline soils and arid regions. Also applied silicon can be increase yield and plant tolerance to environmental stress. Keywords: 1000 seed, Branches, Capsul, Dry weight}, keywords = {}, title_fa = {بررسی تأثیر سطوح شوری و سیلیسیم بر عملکرد و اجزای عملکرد دانه گیاه (Portulaca oleracea L.) خرفه}, abstract_fa = {چکیدهبه منظور بررسی تأثیر شوری و سیلیسیم بر اجزای عملکرد گیاه خرفه آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در چهار سطح شوری (0، 7، 14 و 21 دسی زیمنس بر متر) و دو سطح سیلیسیم (کاربرد (یک میلی مولار سیلیکات سدیم) و عدم کاربرد) با 3 تکرار در گلخانه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد در تابستان سال 1387 انجام شد. نتایج نشان داد که هر چند اجزای عملکرد به طور معنی داری تحت تأثیر شوری قرار گرفتند ولی تأثیر شوری روی آن ها متفاوت بود، به طوری که تعداد کپسول در بوته کمتر از سایر اجزای عملکرد دانه (تعداد دانه، وزن هزار دانه و وزن کل دانه انشعابات) تحت تأثیر قرار گرفت. کاربرد سیلیسیم در وزن کل دانه انشعابات و همچنین عملکرد کل دانه اثر مثبت معنی داری نشان داد، لیکن در وزن خشک برگ و ساقه اثر معنی داری نداشت. تعداد کپسول در ساقه اصلی، وزن کل دانه در انشعابات و عملکرد دانه در تیمار های اثر متقابل شوری و سیلیسیم تفاوت معنی داری نشان دادند و در تیمار شاهد با کاربرد سیلیسیم بیشترین مقدار به دست آمد، در واقع افزایش سیلیسیم به محیط رشد گیاه خرفه باعث افزایش عملکرد دانه شده است. با توجه به این نتایج به نظر می رسد گیاه خرفه این پتانسیل را داراست که به عنوان یک گیاه دارویی و همچنین سبزی و حتی علوفه در مناطق دارای منابع آب و خاک شور مورد توجه قرار گیرد. همچنین می توان از سیلیسیم به عنوان یک عنصر مفید در افزایش عملکرد گیاهان زراعی و همچنین افزایش مقاومت آن ها به تنش های محیطی استفاده نمود. واژه های کلیدی: انشعابات، کپسول، هزار دانه، وزن خشک}, keywords_fa = {}, url = {https://jcesc.um.ac.ir/article_32867.html}, eprint = {https://jcesc.um.ac.ir/article_32867_4e60e30b99fdbe6ed97469fa58f4136a.pdf} }