@article { author = {Moradi, R and Rezvani Moghaddam, P and Alizade, Y and Ghorbani, R}, title = {Study of Seed Germination and Morphological Characteristics of Wild Oat(Avena ludoviciana) and Mustard (Sinapis arvensis) Seedling, Affected by Aqueous Extracts of Black Cumin (Bunium persicum L), Chickpea (Cicer arietinum L) and Mixed of Extracts}, journal = {Iranian Journal of Field Crops Research}, volume = {8}, number = {6}, pages = {897-908}, year = {2011}, publisher = {Ferdowsi University of Mashhad}, issn = {2008-1472}, eissn = {2423-3978}, doi = {10.22067/gsc.v8i6.8036}, abstract = {Abstract In order to evaluate the effects of shoot aqueous extracts of chickpea, black cumin and their mixed aqueous extracts on seed germination and seedling morphological characteristics of wild oat and mustard as two common weed, an experiment was conducted with a factorial arrangement based on completely randomized design with three replications. The experimental treatments were aqueous extracts in five levels (0, 10, 20, 40 and 60 percentage), Weed species in two levels (wild oat and mustard) and extract concentration in five levels (0, 10, 20. 40 and 60 percentage). Result indicated that the highest and the lowest percentage and seed germination rate, length of radicle and hypocotyle, dry weight of radicle and hypocotyle and radicle / hypocotyle ratio (R/H), were obtained in control treatment and 60% concentration, respectively. Aqueous extract of black cumin and mixed extracts had the highest and the lowest effect on percentage and seed germination rate, length of radicle and hypocotyle, dry weight of radicle and hypocotyle and radicle / hypocotyle ratio, respectively. Between two weed species, wild oat had the lowest percentage of seed germination and length of radicle compared with mustard. Mustard had the lowest seed germination rate, dry weight of radicle and hypocotyle and length of hypocotyle compare with wild oat. Generally, it was concluded that chickpea and black cumin aqueous extracts have highly inhibitory in terms of weed control that can be useful for sustainable agriculture. Keywords: Allelopathy, Black cumin, Chickpea, Extract, Mustard, Wild oat}, keywords = {}, title_fa = {بررسی جوانه زنی و خصوصیات مورفولوژیکی گیاهچه‌های یولاف وحشی (Avena ludoviciana) و خردل وحشی (Sinapis arvensis)، تحت تأثیرعصاره آبی حاصل از اندام‌های هوایی زیره سیاه (Bunium persicum L)، نخود (Cicer arietinum L) و مخلوط عصاره آن‌ها}, abstract_fa = {چکیده به منظور بررسی اثرات عصاره آبی دو گیاه نخود و زیره سیاه و مخلوط عصاره این دو گیاه بر جوانه زنی و خصوصیات مورفولوژیکی گیاهچه‏های یولاف وحشی و خردل وحشی به عنوان دو علف هرز رایج، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با 3 تکرار انجام شد. تیمارهای مورد آزمایش شامل عصاره آبی در 3 سطح (1- زیره سیاه، 2- نخود و 3- ترکیب عصاره این دو گیاه)، نوع علف هرز در 2سطح (1- یولاف وحشی و 2- خردل وحشی) و غلظت عصاره در 5 سطح (0، 10، 20، 40 و 60 درصد) بود. نتایج بدست آمده نشان داد که بیشترین درصد و سرعت جوانه زنی، وزن ریشه چه و ساقه چه و طول ریشه چه و ساقه چه در تیمار شاهد و کمترین مقدار آن‌ها در تیمار 60 درصد عصاره‌ها بدست آمد. در این آزمایش عصاره زیره سیاه و مخلوط، به ترتیب بیشترین و کمترین تأثیر را بر کاهش درصد و سرعت جوانه زنی، طول ریشه چه و ساقه چه، وزن خشک ریشه چه و ساقه چه و نسبت وزن خشک ریشه چه به ساقه چه داشتند. بین دو گونه علف هرز، یولاف وحشی نسبت به خردل وحشی درصد جوانه زنی و طول ساقه چه کمتری داشت و خردل وحشی از سرعت جوانه زنی، وزن خشک ریشه چه و ساقه چه و طول ریشه چه کمتری نسبت به یولاف وحشی برخوردار بود. با توجه به نتایج بدست آمده، عصاره زیره سیاه و نخود به عنوان ترکیباتی قوی برای کنترل علف‌های هرز، می‌تواند نتایج امیدوارکننده ای در راستای کشاورزی پایدار به همراه داشته باشد. واژه‌های کلیدی: آللوپاتی، خردل وحشی، زیره سیاه، عصاره، نخود، یولاف وحشی}, keywords_fa = {}, url = {https://jcesc.um.ac.ir/article_33803.html}, eprint = {https://jcesc.um.ac.ir/article_33803_0bcb434eea2feb251fe138743fe1dfb6.pdf} }