@article { author = {Torabi, S. H and Bazoobandi, M and Baghani, J}, title = {Natural Occurring Weed’s Interference in Melon Quantity and Quality}, journal = {Iranian Journal of Field Crops Research}, volume = {9}, number = {3}, pages = {379-387}, year = {2011}, publisher = {Ferdowsi University of Mashhad}, issn = {2008-1472}, eissn = {2423-3978}, doi = {10.22067/gsc.v9i3.11969}, abstract = {Weed's behaviors differ in a multiweed-crop competition system compare to a mono weed-crop competition system. The present investigation was carried out in Mashhad, Iran, to study the effect of weeds, which emerged naturally in a multi species community along side with melon, on quantitative and qualitative characteristics of the crop during 2007. Thirty five plots were selected randomly in a girded filed. Weeds were allowed to compete freely with melon by the harvest time in 32 plots. The other 3 plots were weeded during crop development. Weed sampling was conducted prior to melon harvesting. Density, frequency and dry mater were recorded species-wise. Maximum melon plant growth and yield indices were also recorded. Stepwise multivariate regression equations were established to determine the competitive relation between population and dry matter of each weed species and melon characteristics. Results revealed that dry matter had more significant relation with characteristics under study compare to weed density. Weeds showed two adverse competitive responses. According to their effects on melon traits, weeds were divided in antagonistic and synergistic groups. Lesger burdock, redroot amaranth, and black nightshade were antagonistic while fat hen and common porcelains were synergetic. Nut grass had a null effect. Results also showed that yield was more affected by weeds than other melon yield components.}, keywords = {}, title_fa = {اثرات تداخلی علف‏های هرز همراه خربزه بر صفات کمی و کیفی آن در شرایط رقابت چند گونه‏ای با پوشش طبیعی}, abstract_fa = {رفتار علف‏های هرز، هنگامی که ترکیبی از آن‏ها به صورت مشترک با گیاه زراعی رقابت می‏کنند با شرایطی که به تنهایی در کنار گیاه زراعی قرا می‏گیرند، متفاوت است. این تحقیق در سال 1386 در یک مزرعه خربزه واقع در مرکز تحقیقات کشاورزی خراسان رضوی انجام شد که در آن تراکم و وزن خشک نهایی علف‏های هرز همراه خربزه در پوشش طبیعی با صفات خربزه، شامل طول بوته و شاخص‏های کمی و کیفی عملکرد میوه با استفاده از روابط رگرسیونی چند متغیره گام به گام مورد تحلیل قرار گرفتند. نتایج نشان داد که شاخص وزن خشک علف‏های هرز نسبت به تراکم، برآورد بهتری از روابط آن‏ها را با صفات مورد بررسی بیان می‏کند. بر اساس ضرایب به‌دست آمده، علف‏های هرز همراه خربزه به دو گروه تقسیم شدند. گروهی بر صفات خربزه اثر هم‏کاهی داشتند و گروه دیگر هم ‏افزا بودند. در برآیند اثرات رقابت اشتراکی، علف‏های هرز توق، تاج‏خروس، و تاجریزی، جزو دسته هم کاه قرار گرفتند که موجب آسیب خربزه شدند در حالی که اثرات سلمه‏تره و خرفه به‏صورت هم‏افزایی بروز کرد. این گونه‏ها با کاهش اثرات منفی سایر علف‏های هرز موجب کاهش میزان آسیب آن‏ها به خربزه گردیدند. نقش رقابتی اویارسلام، با وجود جمعیت بالا در این جوامع، خنثی بود و ضرایب آن نه در تراکم و نه در وزن خشک معنی‏دار نشد. این آزمایش همچنین نشان داد که عملکرد وزنی میوه بیش از سایر صفات مانند رشد بوته، تعداد و کیفیت میوه‏ی خربزه تحت تأثیر علف‏های هرز قرار می‏گیرد. بر این اساس شیرینی میوه در این تحقیق فقط تحت تأثیر علف‌‌هرز توق قرار گرفت.}, keywords_fa = {}, url = {https://jcesc.um.ac.ir/article_34581.html}, eprint = {https://jcesc.um.ac.ir/article_34581_24f451d5fa2a2eb62514a7324ddc4a62.pdf} }