@article { author = {Rahimi, A and Dashti, H and Madah Hossieni, Sh}, title = {Ameliorating Effect of Using Calcium and Potassium in Ammi}, journal = {Iranian Journal of Field Crops Research}, volume = {10}, number = {1}, pages = {189-197}, year = {2012}, publisher = {Ferdowsi University of Mashhad}, issn = {2008-1472}, eissn = {2423-3978}, doi = {10.22067/gsc.v10i1.14505}, abstract = {In order to investigate the effects of supplementary calcium chloride and potassium nitrate on plant growth of Ammi (Carum copticum L.) in different salinity levels and nutrient solutions (NS), an experiment based on randomized complete block design (RCBD) with factorial arrangement was conducted under greenhouse condition in the faculty of agriculture, Vali-e-Asr university of Rafsanjan, during September to December 2009. The treatments were three levels of salinity levels (0, 5 and 100 mmol) and five different nutrition solution including: Control: Hoagland solution only (N1); Hoagland solution plus 40 mM CaCl2 in nutrition solution (N2); Hoagland solution plus 40 mM CaCl2 as spray (N3); (4) Nutrient solution plus 40 mM KNO3 in nutrition solution (N4) and Hoagland solution plus 40 mM KNO3 as spray (N5). Results showed that relative water content of leaf did not affected by salinity, type of nutrient solutions and the interaction of salinity and nutrient solution. The lowest and the highest sodium content were observed in the control and 100 Mm NaCl treatments, respectively. K, Ca and Mg content significantly reduced in Ammi shoot with increasing salinity. Salinity increased soluble sugars in plant while type of nutrient solution and interaction of salinity and nutrient solution were not significantly affected soluble sugars. The Highest and lowest protein content of plant organs were observed in the control and 100 Mm NaCl, respectively. Type of nutrient solution also influenced protein content. The highest protein content related to N3 and the lowest related to N5.}, keywords = {Protein,Ionic relations,Soluble carbohydrates,Hydroponic}, title_fa = {ارزیابی تعدیل تنش شوری با استفاده از کلسیم و پتاسیم در گیاه دارویی زنیان}, abstract_fa = {به منظور تعیین اثر اصلاحی کلسیم و پتاسیم در شرایط تنش شوری بر گیاه زنیان، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوکهای کامل تصادفی با چهار تکرار در شرایط هیدروپونیک گلخانه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی ولی عصر رفسنجان در سال 1388 اجرا شد. فاکتور اول شامل شوری با سه سطح (صفر، 50 و 100 میلی مولار) و فاکتور دوم شامل پنج نوع محلول غذایی N1 (محلول غذایی هوگلند به عنوان تیمار شاهد)، N2 (محلول غذایی هوگلند + CaCl2 با غلظت 40 میلی مولار در محلول غذایی)، N3 (محلول غذایی هوگلند +CaCl2 به صورت اسپری با غلظت 20 میلی مولار بر روی شاخساره ها)، N4 (محلول غذایی هوگلند + KNO3 با غلظت40 میلی مولار به صورت محلول همراه با آب آبیاری) و N5 (محلول غذایی هوگلند + KNO3 به صورت اسپری با غلظت20 میلی مولار بر روی شاخساره ها) بود. نتایج این آزمایش نشان داد که افزایش غلظت نمک تاثیر معنیداری در افزایش محتوای سدیم برگ داشت، به طوری که کمترین محتوای سدیم در تیمار شاهد و بیشترین آن در سطح شوری 100 میلی مولار مشاهده شد. با افزایش غلظت نمک محتوای یونهای پتاسیم، کلسیم و منیزیم بطور معنیداری در اندام های هوایی زنیان کاهش نشان یافت. شوری باعث افزایش قندهای محلول در زنیان گردید ولی نوع محلول غذایی و اثر متقابل شوری و محلول غذایی، میزان قندهای محلول را متاثر نکرد. بیشترین میزان پروتئین در سطح تیمار شاهد و کمترین میزان آن در تیمار 100میلی مولار مشاهده شد. نوع محلول غذایی نیز بر میزان پروتئین گیاه تاثیر گذاشت، به طوریکه بیشترین میزان پروتئین در تیمار N3 و کمترین میزان در تیمارN5 مشاهده شد.}, keywords_fa = {پروتئین,روابط یونی,قندهای محلول,هیدروپونیک}, url = {https://jcesc.um.ac.ir/article_35345.html}, eprint = {https://jcesc.um.ac.ir/article_35345_fdd1202b60f01c0cc06a4e0c43da428f.pdf} }