@article { author = {Shahriari, R and Khajeh Hosseini, M and Hasheminia, S.M}, title = {Effects of Different Sowing Depths and Soil Compactions on Emergence and Initial Growth of Pepper Varieties (Capsicum annum L.)}, journal = {Iranian Journal of Field Crops Research}, volume = {11}, number = {2}, pages = {226-233}, year = {2013}, publisher = {Ferdowsi University of Mashhad}, issn = {2008-1472}, eissn = {2423-3978}, doi = {10.22067/gsc.v11i2.26132}, abstract = {One of the main problems in the mass production of pepper transplant is the stickiness of seed coat to the cotyledony leaves that can lead to no emergence or having poor emergence of pepper seedlings. Therefore, in order to evaluate the effects of different sowing depths and soil compactions on emergence and early seedlings growth of pepper, a greenhouse experiment was conducted in the Faculty of Agriculture, Ferdowsi University of Mashhad, Iran, in 2010, using a completely randomized design with factorial arrangement and four replications. The experimental factors included different levels of soil compactions (0 (no compaction), 150.5, 681.340 and 1201.7 Pa, different sowing depths (0 (surface), 1 and 2 cm) and different pepper varieties (Olter, California Wonder, EM Bell, Anahiem and Iranian Falei). The results indicated that except the seed coat adherence to cotyledon leaves and the emergence percentage traits, the compaction treatments had a significant effect on (dry matter of seedlings, height, leaf area, number of abnormal seedling and mean emergence time) were significant. In addition, sowing depth treatments had positive and significant effects on increasing the number of seedling with releasing seed coats from the cotyledony leaves.}, keywords = {Pepper,Mean emergence time,Seed coat,Cotyledony leaves}, title_fa = {اثرات عمق‌های مختلف کاشت و فشردگی خاک بر روند سبز شدن و رشد اولیه نشاء رقم‌های فلفل(Capsicum annum L.) در شرایط گلخانه}, abstract_fa = {از جمله مشکلات مهم در تولید انبوه نشاء فلفل، چسبیدگی پوسته بذر به برگ‌های لپه ای می باشد که می تواند منجر به عدم سبز شدن و یا سبز شدن ضعیف گیاهچه‌های فلفل شود. از این رو به منظور بررسی اثر عمق کاشت و نیز فشردگی خاک بر میزان رها شدگی پوسته بذر از برگ‌های لپه‌ای و نیز شاخص‌های رشدی نشائ رقم‌های فلفل، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کامل تصادفی با 4 تکرار اجرا شد. تیمار‌های آزمایش شامل سطوح مختلف فشردگی خاک (صفر،3،6 و 9 کیلوگرم وزنه روی سینی‌های کشت) که به ترتیب فشاری معادل صفر،5/340،31/681 و7/1021 پاسکال(Nt/m2 ) است، عمق‌های مختلف کاشت (کاشت سطحی، 1 و 2سانتیمتر) و رقم‌های فلفل (التر،کالیفرنیا واندر، ای ام بل، آناهایم و فله ای ایران) بود. نتایج حاصل ازاعمال تیمار‌های فشردگی خاک حاکی از آن بود که با وجود عدم تاثیر سطوح فشردگی خاک بر شاخص تعداد چسبیدگی پوسته بذر به برگ‌های لپه ای و نیز درصد سبز شدن، اعمال تیمار‌های فشردگی در مقایسه با تیمار شاهد (عدم فشردگی خاک) به طور معنی داریp}, keywords_fa = {فلفل,متوسط زمان سبز شدن,پوسته بذر,برگ‌های لپه ای}, url = {https://jcesc.um.ac.ir/article_36059.html}, eprint = {https://jcesc.um.ac.ir/article_36059_b809ff9810c7396e4ae9227063651587.pdf} }