@article { author = {Mokhtari, V and Koocheki, A and Nasiri mahalati, M and Jahan, M}, title = {Comparison of Water Use Efficiency between some Crops and Medicinal Species}, journal = {Iranian Journal of Field Crops Research}, volume = {11}, number = {3}, pages = {401-}, year = {2013}, publisher = {Ferdowsi University of Mashhad}, issn = {2008-1472}, eissn = {2423-3978}, doi = {10.22067/gsc.v11i3.29695}, abstract = {Increasing water use efficiency is one of the cases to arrivance to the stability production. In order to estimation and comparison of water use efficiency among crop species including corn, safflower, sesame ,and medicinal species including hemp, marsh mallow, white mallow. An experiment was conducted during 2009 growing seasons in the Agriculture research Station Ferdowsi of Mashhad. The experiments was white mallow established as a completely randomized block design with three replication and six treatments included six crop corn, safflower, sesame as crop plant and hemp, marsh mallow, white mallow as medicinal crop. Results showed that the treatments had significant effect (p≤0/01). The highest value of water use efficiency were obtained in Corn by 1/84 g per kilogram by 6770 m3 watered requirement and lowest value obtained in white mallow by 0/04 g per kilogram by 7530 m3 watered requirement. However the highest value of harvest index was 41/57 percent in Marsh mallow and lowest value was 9/2 percent in marsh mallow.}, keywords = {Biological yield,Hemp,Malva mallow,Safflower,Water require irrigation}, title_fa = {مقایسه کارآیی مصرف آب بین چند گونه زراعی و دارویی}, abstract_fa = {افزایش کارآیی مصرف آب یکی از موارد حصول به پایداری تولید می باشد. به منظور برآورد و مقایسه کارآیی مصرف آب بین چند گونه زراعی و دارویی آزمایشی در سال زراعی 88-1387 در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد، در سه تکرار و 6 تیمار در قالب طرح بلوک‌های کامل تصادفی انجام شد. تیمارهای آزمایشی شامل 6 گونه ذرت، گلرنگ، کنجد بعنوان گیاهان زراعی و ختمی، شاهدانه و پنیرک بعنوان گیاهان دارویی بود. تیمارهای مورد آزمایش از نظر کارآیی مصرف آب و شاخص برداشت اختلاف معنی داری نشان دادند. ذرت با تولید 35700 کیلوگرم در هکتار ماده خشک و 12500 کیلوگرم در هکتار دانه و با مصرف 6770 متر مکعب آب در هکتار بالاترین کارآیی مصرف آب به میزان 2/5 گرم ماده خشک در کیلوگرم آب مصرفی و 8/1 گرم دانه در کیلوگرم آب مصرفی را داشت. ختمی با 3900 کیلوگرم در هکتار ماده خشک، 307 کیلوگرم در هکتار دانه، با 92 کیلوگرم در هکتار برگ و 90 کیلوگرم در هکتار گل با مصرف 7530 متر مکعب آب در هکتار کمترین کارآیی مصرف آب به میزان 5/0 گرم ماده خشک در کیلوگرم آب مصرفی، 04/0 گرم دانه در کیلوگرم آب مصرفی، 12/0 گرم برگ در کیلوگرم آب مصرفی و 11/0 گرم گل در کیلوگرم آب مصرفی کمترین مقادیر را به خود اختصاص داد. بیشرین مقدار شاخص برداشت با در نظر گرفتن دانه بعنوان عملکرد اقتصادی، به پنیرک با (57/41 درصد) و کمترین به ختمی با (2/9 درصد) تعلق داشت.}, keywords_fa = {کارآیی مصرف آب,عملکرد بیولوژیک,گلرنگ,ختمی,شاهدانه,پنیرک}, url = {https://jcesc.um.ac.ir/article_36280.html}, eprint = {https://jcesc.um.ac.ir/article_36280_d72e26804813a4807915ebf3430562be.pdf} }