@article { author = {Koocheki, A and Nasiri mahalati, M and Deihimfard, R and Mirzaei Talarposhti, R and Kheirkhah, M}, title = {Evaluating the Competitiveness and Productivity in a Maize-Bean Intercropping System Using some Indices}, journal = {Iranian Journal of Field Crops Research}, volume = {12}, number = {4}, pages = {535-542}, year = {2014}, publisher = {Ferdowsi University of Mashhad}, issn = {2008-1472}, eissn = {2423-3978}, doi = {10.22067/gsc.v12i4.45134}, abstract = {Various additive and substitutive series of mixed intercropping of maize (Zea mays L.) with broad bean (Phaseolus vulgaris L.) was compared in a growing season (2007-2008) at the Agricultural Research Field of Ferdowsi University, in Mashhad, Iran. The treatments were sole maize and sole broad bean at their optimum density, and additive and substitutive series of them (%) including 50:50, 50:100, 50:150, 100:50, 100:100, 100:150, 150:50 and 150:100 (maize:bean). A randomized complete block design replicated three times was used. Mixed cropping was significant for grain yields of each crop species. The highest total grain yield, maize yield equivalent (MYE), land equivalent ratio (LER) and system productivity index (SPI) were obtained when maize plants were mixed at a rate of 150% with full and 50% seed rate of broad bean relative to their optimum densities (i.e. 150:50 and 150:100). Also, these treatments were superior in terms of relative crowding coefficient (RCC or K) compared with the others. According to the aggressivity index (A), with increasing the proportion of each component in intercropping, the aggressivity was escalated and dominance occurred. All in all, it is inferred that mixed intercropping of maize with broad bean at a density of more than 150% of the sole maize density (i.e. 150:100) may give better overall yield and income than sole culture of each crop species.}, keywords = {Competitive indices,Efficiency,Land equivalent ratio}, title_fa = {ارزیابی رقابت و کارایی سیستم کشت مخلوط ذرت – لوبیا با استفاده از برخی شاخص های رقابتی}, abstract_fa = {به منظور ارزیابی رقابت در سیستم کشت مخلوط ذرت- لوبیا، آزمایش مزرعه ای جهت ارزیابی برخی از شاخص های رقابتی و نیز کارایی طراحی گردید. تیمارهای آزمایشی نسبت های مختلف کاشت ذرت و لوبیا شامل 50:50، 50:100، 50:150، 100:50، 100:100، 100:150، 150:50، 150:100 (لوبیا:ذرت) و نیز کشت خالص هر یک از آنها بود که در سه تکرار کشت شد. نتایج این تحقیق نشان داد که در مجموع دو نسبت کشتِ 150:50 و 150:100 (لوبیا:ذرت) که در آنها تراکم ذرت 50 درصد بیشتر از تراکم مطلوب آن است (تیمارهای افزایشی)، بالاترین عملکرد کل دانه و نیز شاخصِ معادل عملکرد ذرت (EY) بدست آمد. نتایج همچنین نشان داد که بر اساس شاخص درجه تهاجم (A)، تیمارهایی که در آنها سهم نسبی هر جزء در مخلوط بیشتر بود، مقدار این شاخص نیز در آنها مثبت تر و آن جزء از نظر رقابتی جزء غالب تلقی گردید. بر اساس ضریب تراکم نسبی (K)، تیمارهای100:150،150:50 و 150:100 (لوبیا:ذرت) در این تحقیق از برتری عملکرد برخوردار بودند و اجزای مخلوط در این نسبت های کشت، حالت تکمیلی با یکدیگر داشتند. در تیمار جانشینی (50:50) نسبت برابری زمین کمتر از 1 بود و اکثر شاخص های محاسبه شده در پائین ترین مقدار خود قرار داشت. به طور کلی، ایده آل ترین نسبت در کشت مخلوط ذرت – لوبیا با توجه به شاخص های محاسبه شده در این تحقیق، نسبت کاشت 150:100 بود که در آن هر دو جزء اثرات رقابتی یکسان بر یکدیگر داشته اند و آشیان اکولوژیک یکدیگر را در شرایط مخلوط تکمیل کرده اند.}, keywords_fa = {شاخص های کشت مخلوط,کارایی,نسبت برابری زمین}, url = {https://jcesc.um.ac.ir/article_36751.html}, eprint = {https://jcesc.um.ac.ir/article_36751_1d8528316564356bca96db23d2a21190.pdf} }