@article { author = {Yasari, E and Mozafari, S and Shafiee, E and Ghasemi Chepi, O and Jafarzadeh Zoghalchali, H}, title = {Effect of Phosphate Solubilizating Bacteria and Different Levels of Mineral Phosphorous on the Growth and Seed Yield of Soybean Cultivars}, journal = {Iranian Journal of Field Crops Research}, volume = {12}, number = {4}, pages = {693-703}, year = {2014}, publisher = {Ferdowsi University of Mashhad}, issn = {2008-1472}, eissn = {2423-3978}, doi = {10.22067/gsc.v12i4.23488}, abstract = {In order to investigate the effects of strains of Pseudomonas bacteria and levels of mineral phosphorous on the growth and seed yield of the soybean cultivars a study was conducted as split split plot format using the randomized complete block design with four replications. Two soybean cultivars such as Sari and Telar, three levels of phosphorous and four levels of inoculation with phosphate solubilizing bacteria were considered as sun and sub sub plots, respectively. Results showed that seed yield of the Telar cultivar (177.14 g m-2) was significantly higher than Sari cultivar (143.87 g m-2). The highest seed yield under the main influences of phosphorous (186.2 g m-2) belonged to the treatment of applying 50 kg h-1 of phosphorous and seed yield declined at 100 kg h-1 of phosphorous. It was also found that when seeds were inoculated with P. putida and P. fluorescens seed yield increased, compared to the control (123.5 g m-2), seed yield raised significantly (160 and 168.2 g m-2, respectively). By simultaneously inoculated with both the bacterial species maximum seed yield (190.3 g m-2) obtained which was accompanied by the maximum number of pods on the main stem (40.87), the highest number of pods per plant (99.67), and the largest 100–seed weight (20.61 g). Under the triple interaction effects of cultivar, phosphorous application, and bacterial inoculation, the maximum seed yield (236.6 g m-2) was obtained when seeds of the cultivar Telar were inoculated with P. putida and 50 kg h-1 of phosphorous were applied to the soil.}, keywords = {Pseudomonas fluorescens,Pseudomonas putida Tellar cultivar,Sari Cultivar Soybean,Phosphorous}, title_fa = {اثر تلقیح با باکتری های حل کننده های فسفات و سطوح فسفر معدنی بر خصوصیات رشد و عملکرد دانه در ارقام سویا (Glycine max)}, abstract_fa = {به منظور مقایسه اثر باکتری های حل کننده فسفات و سطوح فسفر معدنی بر رشد و عملکرد سویا آزمایشی بصورت دو بار خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در چهار تکرار در دشت ناز ساری در سال زراعی 92-1391 انجام شد. فاکتورهای مورد آزمایش شامل دو رقم سویا ساری و تلار به عنوان عامل اصلی و سه سطح مصرف فسفر (0، 50 و 100 کیلوگرم فسفر در هکتار) به عنوان عامل فرعی و چهار سطح تلقیح بذر سویا با باکتری های حل کننده فسفات شامل (شاهد، تلقیح با باکتری Pseudomonas fluorescens، تلقیح با باکتری Pseudomonas putida و تلقیح همزمان با هر دو سویه باکتری) به عنوان عامل فرعی فرعی در نظر گرفته شد. نتایج نشان داد که بیشترین عملکرد دانه (2/186 گرم در متر مربع) با مصرف فسفر 50 کیلوگرم در هکتار بدست آمد و با مصرف 100 کیلوگرم فسفر عملکرد دانه روندی نزولی پیدا نمود. مصرف سویه های باکتری عملکرد دانه را به طور معنی داری افزایش داده و بطوریکه عملکرد دانه از تیمار شاهد با 5/123 گرم در تیمار مصرف پزودوموناس پوتیدا به 160 گرم و در تیمار مصرف پزودوموناس فلورسنس به 2/168 گرم در مترمربع افزایش یافت. حداکثر عملکرد دانه (3/190 گرم در مترمربع) با مصرف توام هردو سویه باکتری بدست آمد که با حداکثر تعداد غلاف در ساقه اصلی (87/40) و بوته (67/99) و حداکثر وزن صد دانه (61/20 گرم) در این تیمار همراه بود. بطورکلی بیشترین میزان عملکرد دانه تحت اثرات متقابل سه گانه در رقم تلار در فسفر 50 کیلوگرم در هکتار با مصرف باکتری پوتیدا (6/236 گرم در متر مربع) به دست آمد.}, keywords_fa = {سویا,پزودوموناس پوتیدا,رقم تلار,رقم ساری,فسفر}, url = {https://jcesc.um.ac.ir/article_36882.html}, eprint = {https://jcesc.um.ac.ir/article_36882_b3d38cad1d3eca7ae012247a8dec7c62.pdf} }