@article { author = {}, title = {Allelopathic effects of saffron (Crocus sativus) leaves and corms on seedling growth of redroot pigweed (Amaranthus retroflexus) and lambsquarter (Chenopodium album)}, journal = {Iranian Journal of Field Crops Research}, volume = {7}, number = {1}, pages = {-}, year = {2009}, publisher = {Ferdowsi University of Mashhad}, issn = {2008-1472}, eissn = {2423-3978}, doi = {}, abstract = {To study the allelopathic effects of saffron leaves and corms on redroot pigweed and lambsquarter seedling growth, an experiment was conducted at greenhouse of the College of Agriculture, Ferdowsi University of Mashhad, in 2005. For each species a factorial experiment in a completely randomized design with three replications was conducted. Factors included saffron organs at 2 levels (leaves and corms) and extract concentration at 4 levels (0.5, 1.5, 4.5 per 1000 ml of distilled water and check). The leaves and corms extract of saffron reduced the plant height, leaf area, leaf weight, stem weight, and per plant dry weight of both weeds. Comparing both species of redroot pigweed and lambsquarter indicated that the allelopathic effects of saffron leaves was more in redroot pigweed and the allelopathic effects of corms was more in lambsquarter.}, keywords = {}, title_fa = {اثرات آللوپاتیک عصاره برگ و بنه زعفران (Crocus sativus) بر رشد گیاهچه تاج خروس (Amaranthus retroflexus) و سلمه تره(Chenopodium album)}, abstract_fa = {به منظور بررسی اثر عصاره برگ و بنه زعفران بر رشد گیاهچه های علفهای هرز تاج خروس و سلمه تره، آزمایشی در سال ۱۳۸۴ در گلخانه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی مشهد انجام شد. آزمایش برای هر گونه بصورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار انجام شد. فاکتورهای آزمایش شامل نوع اندام زعفران در دو سطح (بنه و برگ) و غلظت عصاره در چهار سطح (شاهد، ۵/۰، ۵/۱ و ۵/۴ گرم پودر در هزار میلی لیتر آب) بود. نتایج آزمایش نشان داد که عصاره برگ و بنه زعفران، ارتفاع، سطح برگ، وزن برگ، وزن ساقه و وزن تک بوته هر دو گونه علف هرز را کاهش داد. همچنین در مقایسه دو گونه علف هرز مشخص شد که در مورد علف هرز تاج خروس، تاثیر بازدارندگی عصاره برگ و در مورد سلمه تره، تاثیر کاهندگی عصاره بنه بیشتر بود.}, keywords_fa = {}, url = {https://jcesc.um.ac.ir/article_39723.html}, eprint = {https://jcesc.um.ac.ir/article_39723_adb7974ddae8eafc071992dcc326788c.pdf} }