%0 Journal Article %T اثر تنش خشکی و شوری بر جوانه زنی اسفرزه (Plantago ovata) %J پژوهشهای زراعی ایران %I دانشگاه فردوسی مشهد %Z 2008-1472 %A حسینی, حسین %A رضوانی مقدم, پرویز %D 2006 %\ 03/21/2006 %V 4 %N 1 %P 15-22 %! اثر تنش خشکی و شوری بر جوانه زنی اسفرزه (Plantago ovata) %R 10.22067/gsc.v4i1.1315 %X مرحله جوانه زنی گیاهان یکی از مراحل مهم در طول دوره رشدی آنها است که اغلب تحت تاثیر تنش های محیطی بویژه شوری و خشکی قرار می گیرد. به منظور بررسی جوانه زنی اسفرزه در سطوح مختلف تنش شوری و خشکی دو آزمایش جداگانه انجام گردید. دو آزمایش در قالب طرح کاملاً تصادفی با 4 سطح (صفر، 4-، 8- و 12- بار) در 4 تکرار برای تنش خشکی و 6 سطح (صفر، 2-، 4-، 6-، 8- و 10- بار) در 3 تکرار برای تنش شوری انجام شد. از PEG و NaCl به ترتیب برای ایجاد تنش خشکی و شوری استفاده گردید. نتایج دو آزمایش نشان داد که با افزایش تنش شوری و خشکی به طور معنی دار از سرعت و درصد جوانه زنی، طول ریشه چه و ساقه چه کاسته شد (01/0< P ). بهترین محدوده رطوبتی برای جوانه زنی بذرهای اسفرزه شرایط عدم تنش تا پتانسیل آب 8- بار تعیین گردید. به نظر می رسد که طول ساقه چه در بین سایر صفات از حساسیت بالاتری نسبت به تنش شوری و خشکی برخوردار بود. علاوه بر آن مشاهده گردید که جوانه زنی بذرهای اسفرزه تاحدودی شرایط تنش شوری را بهتر از شرایط خشکی تحمل می کند. %U https://jcesc.um.ac.ir/article_27525_a86640fb086dede3c64bc31d593dc212.pdf