TY - JOUR ID - 26307 TI - بررسی دانش کشاورزی زیره‏کاران شهرستان سبزوار و برخی عوامل مؤثر بر آن‏ JO - پژوهشهای زراعی ایران JA - JCESC LA - fa SN - 2008-1472 AU - تبرائی, محسن AD - دانشگاه فردوسی مشهد Y1 - 2004 PY - 2004 VL - 2 IS - 2 SP - 135 EP - 142 DO - 10.22067/gsc.v2i2.1247 N2 - با هدف بررسی میزان دانش کشاورزی زیره‌کاران شهرستان سبزوار، مطالعه‏ای بر روی 150 نفر از کشاورزان زیره کار این شهرستان صورت گرفت. دانش کشاورزی زیره‌کاران در سه مرحله کاشت، داشت و برداشت، متغیرهای وابسته این تحقیق بوده‏اند و متغیرهای مستقل عبارت بودند از: سن، سطح تحصیلات، سابقه کار کشاورزی، میزان بهره‏مندی از توصیه‏ها و خدمات ترویج و بُعد خانوار. نتایج مطالعه نشان داد که میزان دانش کشاورزی اکثریت (1/76 درصد) زیره‌کاران مورد مطالعه در سطح متوسط یا پایین‏تر قرار داشت به‏گونه‏ای که فقط 8/18 درصد از کشاورزان زیره کار از اصول و روشهای صحیح کاشت، داشت و برداشت به میزان زیاد و خیلی زیاد آگاهی داشتند. داده‏های مطالعه حاکی است، بیشترین میزان دانش کشاورزی زیره‌کاران در ارتباط با اصول و روشهای آبیاری و کوددهی (85/64 درصد) و کمترین میزان دانش کشاورزی آنها در ارتباط با رعایت نکات فنی و استانداردهای موجود در بسته‌بندی و آماده‏سازی محصول جهت انتقال به‏بازار (81/26 درصد) می‏باشد. نتایج حاصل از محاسبه ضریب همبستگی، نشان داد که بین سطح تحصیلات و کلیه متغیرهای وابسته، همبستگی مثبت و معنی‏دار (در سطح 5 درصد) وجود داشته است. همچنین بین سابقه کار کشاورزی با سطح دانش کشاورزی، به جز در مورد کنترل علفهای هرز و موارد مطرح شده در مرحله برداشت، در سطح 5 درصد همبستگی مثبت و معنی‏داری وجود داشته است. محاسبه ضریب همبستگی بین بُعد خانوار با دانش کشاورزی زیره‌کاران در کلیه مراحل سه گانه کاشت، داشت و برداشت رابطه معنی‏داری را نشان نداد. یافته‏های تحقیق حاکی از افزایش سطح دانش کشاورزی زیره‏کاران جوان نسبت به افراد مسن‏تر به‏ویژه در مرحله کاشت است. نتایج تحقیق، بیانگر نقش مثبت و مؤثر توصیه‏ها و خدمات ترویجی در ارتقاء سطح دانش کشاورزی افراد مورد مطالعه به‏ویژه در مرحله کاشت و نیز پیشگیری و مبارزه با بیماریها بخصوص بیماریهای قارچی است. نتایج حکایت از آن داشت که بخش ترویج کشاورزی، نتوانسته نقش مؤثر و شایسته‏ای را در افزایش سطح دانش زیره‌کاران در مرحله برداشت، به‏ویژه رعایت اصول بهداشتی و فنی در مراحل بوجاری و نگهداری در انبار و نیز رعایت استانداردهای موجود در بسته‏بندی و آماده‏سازی محصول جهت انتقال به بازار ایفا نماید. روش تحقیق مورد استفاده در این پژوهش، از نوع پیمایشی بود. داده‏های مورد نیاز با استفاده از پرسشنامه و بهره‏گیری از روش نمونه‏گیری تصادفی- طبقه‏بندی شده، جمع‏آوری شده است. داد‌ه‏ها با استفاده از آمارهای توصیفی و بهره‏گیری از آزمونهای ناپارامتری و ضریب همبستگی مورد تحلیل قرار گرفته است. UR - https://jcesc.um.ac.ir/article_26307.html L1 - https://jcesc.um.ac.ir/article_26307_2b9a5341b131a650e34afe79956e7f15.pdf ER -