TY - JOUR ID - 36690 TI - تأثیر قارچ تریکودرما (Trichoderma harzianum) بر عملکرد دانه گندم (Triticum aestivum L.) در سطوح مختلف نیترات کادمیوم JO - پژوهشهای زراعی ایران JA - JCESC LA - fa SN - 2008-1472 AU - تقوی قاسمخیلی, فاطمه AU - پیردشتی, همت اله AU - تاجیک قنبری, محمدعلی AU - بهمنیار, محمد علی AD - آزاد اسلامی واحد ساری AD - علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری AD - دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری Y1 - 2014 PY - 2014 VL - 12 IS - 3 SP - 454 EP - 462 KW - زیست پالایی KW - شاخص تحمل KW - عملکرد DO - 10.22067/gsc.v12i3.22272 N2 - به منظور بررسی نقش قارچ تریکودرما در بهبود عملکرد و اجزای عملکرد گندم (رقم 81N) در سطوح مختلف نیترات کادمیوم، آزمایشی به-صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی در سه تکرار مورد بررسی قرار گرفت. فاکتورهای آزمایشی شامل قارچ harzianum T. در دو سطح (کاربرد و عدم کاربرد قارچ) و سطوح مختلف نیترات کادمیوم (صفر، 50، 100 و 150 میلی گرم بر لیتر) بودند. نتایج حاصل از تجزیه واریانس و مقایسه میانگین تیمارها نشان داد که کاربرد تریکودرما باعث افزایش معنی دار عملکرد بیولوژیک (46 درصد) و عملکرد کاه (30 درصد) گندم در مقایسه با تیمار عدم کاربرد قارچ شد. همچنین سطوح آلودگی به کادمیوم تأثیر معنی داری بر شاخص برداشت، تعداد دانه در سنبله و ضریب تسهیم داشت به طوری که به ترتیب باعث کاهش 20، 24 و 38 درصدی این صفات نسبت به گیاهان شاهد شدند. همچنین بین کاربرد تریکودرما و کادمیوم از نظر صفات تعداد سنبله، وزن دانه در سنبله، عملکرد دانه و شاخص تحمل برهمکنش معنی داری مشاهده شد. بر این اساس بیشترین عملکرد دانه (95/4 گرم در بوته) و شاخص تحمل (25/153 درصد) در حضور تریکودرما بدون آلودگی به کادمیوم بدست آمد که نسبت به عدم کاربرد تریکودرما به ترتیب از افزایش 65 و 53 درصدی برخوردار بودند. در مجموع می توان نتیجه گرفت که در شرایط آلودگی به کادمیوم استفاده از قارچ تریکودرما در بهبود رشد، عملکرد و افزایش شاخص تحمل گیاه گندم مؤثر بود. UR - https://jcesc.um.ac.ir/article_36690.html L1 - https://jcesc.um.ac.ir/article_36690_e7fd9b24b896351959cfec0b9b1fbff0.pdf ER -