TY - JOUR ID - 36963 TI - مطالعه جوانه زنی بذر ارقام خالص شده گوجه فرنگی(خرم و موبیل) تحت تنش شوری JO - پژوهشهای زراعی ایران JA - JCESC LA - fa SN - 2008-1472 AU - سبک خیز, محسن AU - ملک زاده شفارودی, سعید AU - میرشمسی کاخکی, امین AD - فردوسی مشهد AD - دانشگاه فردوسی مشهد Y1 - 2014 PY - 2014 VL - 12 IS - 4 SP - 834 EP - 840 KW - درصد جوانه زنی KW - سرعت جوانه زنی KW - کلرید سدیم DO - 10.22067/gsc.v12i4.29254 N2 - تنش شوری در مرحله جوانه زنی یک آزمون قابل اطمینان در ارزیابی تحمل بسیاری ازگونه ها است. از این رو، این پژوهش برای ارزیابی میزان تحمل به شوری دو رقم رایج گوجه فرنگی استان خراسان( خرم و موبیل) در مرحله جوانه زنی و رشد اولیه گیاهچه در 6 سطح شوری صفر، 40، 80، 120، 160 و 200 میلی مولار کلرید سدیم به صورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با چهار تکرار انجام شد. نتایج بدست آمده نشان داد دو رقم از نظر تحمل به شوری با هم اختلاف معنی داری داشتند، به‌طوری که رقم خرم نسبت به رقم موبیل نسبت به شوری متحمل تر بود. رقم خرم تا غلظت 200 میلی مولار جوانه زنی داشت، درحالی که جوانه زنی رقم موبیل در غلظت نمک بیش از 120 میلی مولار کاملاً متوقف شد. تنش شوری بر تمام صفات مورد بررسی در هر دو رقم اثر معنی داری داشت، به‌طوری که با افزایش غلظت شوری متوسط زمان جوانه زنی افزایش، و سایر صفات مانند درصد جوانه زنی، سرعت جوانه زنی ، طول ریشه چه و ساقه چه بطور معنی داری کاهش نشان دادند. UR - https://jcesc.um.ac.ir/article_36963.html L1 - https://jcesc.um.ac.ir/article_36963_1663bccc071a94320940c6803a004e78.pdf ER -