TY - JOUR ID - 38115 TI - اثر کود‏های آلی و زیستی بر محتوای نیتروژن، فسفر و پتاسیم، رنگیزه‏ های فتوسنتزی و میزان ماده مؤثره گیاه دارویی سرخارگل (Echinacea Purpurea L.) JO - پژوهشهای زراعی ایران JA - JCESC LA - fa SN - 2008-1472 AU - فیاضی, حسنا AU - ابدالی مشهدی, علیرضا AU - کوچک زاده, احمد AU - پاپ زن, عبدالحمید AU - ارزانش, محمدحسین AD - دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان AD - دانشگاه رازی کرمانشاه AD - مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی گلستان Y1 - 2018 PY - 2018 VL - 16 IS - 2 SP - 283 EP - 298 KW - اسید شیکوریک KW - بیوآزوسپیر KW - چای‏ ورمی‏ کمپوست KW - فنل DO - 10.22067/gsc.v16i2.49182 N2 - مصرف کودهای بیولوژیک به‌دلیل تأثیر زیاد در اصلاح خصوصیات خاک، کاهش عوارض زیست‌محیطی و رشد بهتر گیاه از جمله راه‌کارهای مناسب در تولید ارگانیک گیاهان دارویی می‏ باشد. به ‏منظور مطالعه تأثیر کودهای آلی و زیستی بر رنگیزه‏ های فتوسنتزی، عناصر معدنی و میزان ماده مؤثره در گیاه سرخارگل، آزمایشی در سال زراعی 1393-1392 در مزرعه دانشگاه علوم کشاورزی و منابع‏ طبیعی رامین خوزستان به‌‏صورت اسپلیت فاکتوریل در قالب طرح بلوک ‏های کامل تصادفی با چهار تکرار انجام شد. محلول‏ پاشی چای ورمی‏ کمپوست به‌عنوان فاکتور اول در دو سطح (بدون مصرف چای‏ ورمی‏ کمپوست و مصرف چای ورمی‏ کمپوست)، در کرت اصلی، کود آلی به‌عنوان فاکتور دوم در سه سطح (بدون مصرف کود، کود ورمی‏ کمپوست و کود گاوی) و کود زیستی به‌عنوان فاکتور سوم در دو سطح (بدون مصرف کود زیستی و مصرف کود زیستی بیوآزوسپیر) در کرت فرعی در نظر گرفته شدند. نتایج نشان داد بیشترین فنل ریشه و فنل کل از تیمار ورمی‏ کمپوست به‌دست آمد. در حالی‌که بالاترین نیتروژن برگ، نیتروژن ساقه، فسفر برگ، فسفر ساقه، کلروفیل a، کلروفیل b، کاراتنوئید، فنل برگ و فنل ساقه از ترکیب تیماری ورمی‏ کمپوست به همراه چای‏ ورمی‏ کمپوست حاصل شد. سرخارگل تحت تیمار تلفیقی ورمی‏ کمپوست به همراه کود زیستی بیوآزوسپیر بیشترین فنل گل و اسید شیکوریک را تولید کرد. همچنین حداکثر پتاسیم ساقه و پتاسیم برگ از تیمار ترکیبی محلول‏پاشی چای‏ ورمی‏ کمپوست در ورمی ‏کمپوست در کود زیستی بیوآزوسپیر به‏ دست آمد. این تحقیق نشان داد که تیمار ترکیبی ورمی ‏کمپوست به همراه محلول‏پاشی چای ورمی‏ کمپوست نسبت به سایر تیمارها در کشت سرخارگل مفیدتر بود. UR - https://jcesc.um.ac.ir/article_38115.html L1 - https://jcesc.um.ac.ir/article_38115_a698ea5a3fbb267bd4efa38e8a3e6078.pdf ER -