مقایسه عملکرد سه رقم تاج‌خروس علوفه‌ای (Amaranthus hypochondriacus L.) در مراحل مختلف برداشت

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر

2 موسسه تحقیقات علوم دامی

3 موسسه تحقیقات علوم دامی کشور

چکیده

تاج‌خروس یکی از گیاهان بومی افریقا است که علاوه بر تحمل نسبی به شرایط خشکی، پتانسیل بالایی در تولید علوفه دارد. این آزمایش با سه رقم تجاری اصلاح شده تاج‌خروس شامل ارقامCim, Loura و Kharkovski و دو زمان برداشت شروع و پایان گلدهی به‌صورت آزمایش فاکتوریل کرت‌های یک‌بار خرد شده در زمان در قالب طرح پایه بلوک‌های کامل تصادفی با چهار تکرار در موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر در سال زراعی 1395 اجرا گردید. نتایج نشان داد، بین ارقام مورد آزمایش از نظر مجموع عملکرد علوفه تازه و خشک تفاوت معنی‌دار وجود داشت ولی بین زمان‌های برداشت و اثرات متقابل اختلاف معنی‌دار مشاهده نگردید. مقایسه میانگین‌ها نشان داد رقم Loura با ارتفاع 0/161 سانتی‌متر بیش‌ترین ارتفاع بوته در چین اول و دو رقم Cimو Kharkovski به‌ترتیب با 1/155 و 9/146 سانتی‌متر ارتفاع بوته در چین اول در رده‌های بعدی قرار گرفتند. بیش‌ترین قطر ساقه معادل 6/20 میلی‌‌متر در کلاس a و رقم Kharkovski تولید و دو رقم دیگر با متوسط 9/16 و 8/16 میلی‌متر قطر ساقه در کلاسb قرار گرفتند. از بین ارقام مورد بررسی رقم Loura با مجموع عملکرد 30/90 تن در هکتار علوفه تازه و 05/13 تن در هکتار علوفه خشک طی دو چین نسبت به دو رقم دیگر برتر بود.

کلیدواژه‌ها


1. Abbasi, D., Rouzbehan, Y., and Rezaei, J. 2012. Effect of harvest date and nitrogen fertilization rate on the nutritive value of amaranth forage (Amarantus hypochondriacus L.). Animal Feed Science and Technology 171: 6-13.
2. Ainehband, A., Aghazizadeh, V., and Mesgarabashi, M. 2007. The effect of different planting dates on quantitative and qualitative yield of new cultivars of Amaranthus spp. Iranian Journal of Crop Research 2 (5): 227-221.
3. Andini, A., Yoshida, S., and Ohsawa, R. 2013. Variation in Protein Content and Amino Acids in the Leaves of Grain, Vegetable and Weedy Types of Amaranthus. Agronomy 3: 391-403.
4. Chong, C. C. 1996. Evaluation of six amaranth varieties. Animal Feed Science and Technology 78: 346-354.
5. Dahiru, M. 2016. Growth Rate of Vegetable Amaranth (Amaranthus cruentus L.) as Influenced by Row Spacing and Nitrogen Fertilizer in Mubi, Northern Guinea Savannah Zone, Nigeria. International Journal of Innovative Agriculture & Biology Research 4 (2): 8-20.
6. Gimplinger, D. M., Dobos, G., Schonlechner R., and Kaul, H. P. 2007. Yield and Quality of Grain Amaranth (Amaranthus sp.) in Eastern Austria. Plant Soil Environ. 53 (3): 105-112.
7. Grubben, G. J. 2004. Plant Resources of Tropical Africa. PROTA; Wageningen, Netherlands: 2004. Vegetables; p. 667.
8. Hauptli, H., and Jain, S. 1985. Genetic variation in outcrossing rate and correlated floral traits in a population of grain amaranth (Amaranthus cruentus L.). Genetica 60: 21-27.
9. Henderson, T., Johnson, B., and Schneiter, A. 2000. Row spacing, plant population and cultivar effects on grain amaranth in the Northern Great Plains. Agronomy Journal 92: 329-336.
10. Johnson, B., and Henderson, T. 2002. Water use patterns of grain amaranth in the Northern Great Plains. Agronomy Journal 94: 1437-1443.
11. Leukebandara, I. K., Premaratne, S., and Peiris, B. L. 2015. Nutritive Quality of Thampala (Amaranthus spp.) as a Forage Crop in Sri Lanka. Tropical Agricultural Research 26 (4): 624-631.
12. Myers, R. L. 1996. Amaranth, new crop opportunity. In: Janick, J. (ed.): Progress in New Crops. ASHS Press, Alexandria: 207-220.
13. Moshaver, E., Madani, H., Emam, Y., Nour Mohamadi, G., and Heidari Sharifabad, H. 2016. Effect of planting date and density on amaranth (Amaranthus hypochondriacus) growth indices and forage yield. Journal of Experimental Biology and Agricultural Sciences 4 (5): 541-547.
14. Nyankanga, R. O., Onwonga, R. N., Wekesa, F. N., Nakimbugwe, D., Masinde, D., and Mugisha, J. 2012. Effect of Inorganic and Organic Fertilizers on the Performance and Profitability of Grain Amaranth (Amaranthus caudatus L.) in Western Kenya. Journal of Agricultural Science 4 (1): 223-232.
15. Olaniyi, J. O. 2007. Evaluation of yield and quality performance of grain amaranth varieties in the Southwestern Nigeria. Research Journal of Agriculture 1 (2): 42-45.
16. Palada, M., and Chang, L. 2003. Suggested Cultural Practices for Vegetable Amaranth. The World Vegetable Centre (AVRDC), International Cooperators’ Fact Sheet; Shanhua, Taiwan: 2003. Pp. 3-552.
17. Reta Alemayehu, F., Bendevis, M., and Jacobsen, S. E. 2014. The potential for utilizing the seed crop amaranth (Amaranthus spp.) in East Africa as an alternative crop to support food security and climate change mitigation. Journal of Agronomy and Crop Science. 2014 doi: 10.1111/Jac. 12108.
18. Sleugh, B. B., Moore, K. J., Brummer, E. C., Knapp, A. D., Russell, J., and Gibson, L. 2001. Forage nutritive value of various amaranth species at different harvest dates. Crop Science 41: 466-472.
19. Rezaei, J., Rouzbehan, Y., and Fazaeli, H. 2009. Nutritive Value of Fresh and Ensiled Amaranth (Amaranthus hypochondriacus) Treated with Different Levels of Molasses. Animal feed Science and Technology 15 (12): 153- 160.
20. Stallknecht, G. F., and Schulz-Schaeffer, J. R. 1993. Amaranth rediscovered. P, 211-218. In: J. Janick and J.E. Simon (eds). New Crops. Willey, New York
21. Teutonico, R. A., and Knorr, D. 1985. Amaranth: composition, properties, and applications of a rediscovered food crop. Food Technology 39: 49-60.
22. Tucker, J. B. 1986. Amaranth, the once and future crop. Bio Science 36: 9-13, 59-60.
23. Whitehead, W. F., Terrill, T. H., Singh, B. P., and Galaye, S. 2001. Amaranth Productivity and Nutrient Composition in Central Georgia. Proc. XIX International Grassland Congress, Feb. 2001. Piracicaba, Brazil
CAPTCHA Image