بهمنظور ارزیابی تأثیر عنصر روی و شوری ناشی از کلرید سدیم بر رشد و برخی صفات مرفوفیزیولوژیکی ذرت دانهای، آزمایشی گلدانی به صورت فاکتوریل و در قالب طرح کامل تصادفی با چهار تکرار در سال 1389 انجام گردید. در این آزمایش شوری خاک در سه سطح صفر (بدون اعمال تنش شوری و با هدایت الکتریکی 88/1 دسیزیمنس بر متر)، 4 و 8 دسیزیمنس بر متر و سه سطح روی شامل صفر، 10 و 20 میلیگرم روی در کیلوگرم خاک بود. نتایج نشان داد تنش شوری تمام صفات مورد بررسی را به جز غلظت روی در اندام هوایی تحت تأثیر خود قرار داده و باعث کاهش معنیدار تمام پارامترهای فنولوژیکی و فیزیولوژیکی مورد بررسی گردید؛ بهجز دو پارامتر غلظت پرولین و سدیم در اندام هوایی که با افزایش معنیدار مواجه شدند. استفاده از روی در شرایط بدون تنش شوری تأثیری معنیداری بر صفات، طول بلال، تعداد دانه در بلال، وزن هزار دانه، پرولین و غلظت یون سدیم نسبت به تیمار شاهد نداشت، ولی باعث افزایش ارتفاع گیاه، وزن خشک اندام هوایی، درصد محتوای نسبی آب برگ و غلظت یونهای روی و پتاسیم در اندام هوایی شد. کاربرد روی در شرایط تنش شوری باعث بهبود صفات رشد و اجزای عملکرد و کاهش معنیدار غلظت سدیم و پرولین، و افزایش معنیدار غلظتهای روی و پتاسیم در اندام هوایی گیاه شده است. همچنین تأثیر مثبت آن بر رشد گیاهی در شرایطی که گیاه تحت تنش شوری قرار داشت بسیار بیشتر از زمانی بود که گیاه در شرایط بدون تنش رشد کرده است.
کرملاچعب, عزیز, & قرینه, محمد حسین. (1392). تأثیر عنصر روی بر رشد، اجزای عملکرد و برخی صفات فیزیولوژیکی ذرت دانهای در شرایط تنش شوری ناشی از کلرید سدیم. پژوهشهای زراعی ایران, 11(3), 446-. doi: 10.22067/gsc.v11i3.29744
MLA
عزیز کرملاچعب; محمد حسین قرینه. "تأثیر عنصر روی بر رشد، اجزای عملکرد و برخی صفات فیزیولوژیکی ذرت دانهای در شرایط تنش شوری ناشی از کلرید سدیم", پژوهشهای زراعی ایران, 11, 3, 1392, 446-. doi: 10.22067/gsc.v11i3.29744
HARVARD
کرملاچعب, عزیز, قرینه, محمد حسین. (1392). 'تأثیر عنصر روی بر رشد، اجزای عملکرد و برخی صفات فیزیولوژیکی ذرت دانهای در شرایط تنش شوری ناشی از کلرید سدیم', پژوهشهای زراعی ایران, 11(3), pp. 446-. doi: 10.22067/gsc.v11i3.29744
VANCOUVER
کرملاچعب, عزیز, قرینه, محمد حسین. تأثیر عنصر روی بر رشد، اجزای عملکرد و برخی صفات فیزیولوژیکی ذرت دانهای در شرایط تنش شوری ناشی از کلرید سدیم. پژوهشهای زراعی ایران, 1392; 11(3): 446-. doi: 10.22067/gsc.v11i3.29744
ارسال نظر در مورد این مقاله