گروه تولید و ژنتیک گیاهی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه کردستان
10.22067/jcesc.2024.90098.1353
چکیده
با توجه به اهمیت نخود، از نظر ارزش غذایی و مساحت کشت آن در دیمزارها این پژوهش با هدف بررسی اثر کاربرد سطوح مختلف اسید هیومیک و اسید سالیسیلیک بر عملکرد و کیفیت دانه، نخود آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با چهار تکرار در مزرعهای واقع در شهرستان کرمانشاه با مختصات جغرافیایی 45/34 درجه شمالی و 58/46 درجه شرقی بهصورت دیم اجرا شد. فاکتورهای آزمایش شامل محلولپاشی برگی اسید هیومیک با سه سطح صفر، 3 و 6 لیتر در هکتار به عنوان فاکتور اول و اسید سالیسیلک در چهار سطح صفر، 50، 100 و 150 میلیگرم در لیتر بودند. گیاهان در دو مرحله شروع ساقهرفتن (BBCH 30) و قبل از گلدهی (BBCH 59) محلولپاشی شدند. عملکرد و اجزای عملکرد نخود تحت تأثیر اثر ساده محلولپاشی با سالیسیلیک اسید قرار گرفتند. غلظت فسفر، روی، آهن و منگنز دانه تحت تأثیر اثر متقابل محلولپاشی اسید هیومیک و سالیسیلیک اسید معنیدار شد. نتایج نشان داد که بیشترین تعداد غلاف در بوته (87/20 عدد) با کاربرد 150 میلیگرم در لیتر اسید سالیسیلیک به دست آمد. کاربرد غلظت 150 میلیگرم در لیتر اسید سالیسیلیک به ترتیب باعث افزایش 2/35 و 8/26 درصدی تعداد دانه در متر مربع و وزن صد دانه نخود نسبت به شاهد آن شد.بیشترین عملکرد دانه، عملکرد زیستی و شاخص برداشت با کاربرد 150 میلیگرم در لیتر اسید سالیسیلیک بهدست آمد. محلولپاشی گیاهان نخود با اسید هیومیک و اسید سالیسیلیک سبب افزایش میزان عناصر غذایی و پروتئین دانه شد و کیفیت دانه نخود را افزایش داد. به طور کلی محلولپاشی اسید هیومیک با غلظت 6 لیتر در هکتار و اسید سالیسیلیک با غلظت 150 میلیگرم در لیتر نقش مؤثرتری در افزایش غلظت عناصر، عملکرد و اجزای عملکرد نخود داشت. بنابراین محلولپاشی همزمان اسید هیومیک و اسید سالیسیلیک میتواند به عنوان راهکاری مناسب جهت افزایش عملکرد و کیفیت دانه نخود استفاده شود.
ارسال نظر در مورد این مقاله