Investigation on the Effect of Location and Field Age on Yield and Frequency of Different Corm Weights of Saffron (Crocus sativus L.)

Document Type : Research Article

Authors

1 Research Institute of Food Science and Technology

2 Ferdowsi University of Mashhad

Abstract

In order to study the effect of location and age of farms on corm yield, tonies weight, tonies and frequency of different corm weight classes, an experiment was conducted on the basis of nested design as CRD with three replications in saffron growing areas of Torbat-e-Heidarieh, Zaveh, and Boshrooyeh. In this experiment, three replications of corms samples (each 1m2) were taken from different saffron field ages (from 1 year to 8 years old) after leaf shedding in late May. Results showed that the effect of location on corm yield was not significant, but effect of location on weight and percent of tonies were significant at 0.01 and 0.05 levels, respectively. Mean of corm yield at different location was 4.87 ton ha-1 for 1 year old field and 16.09 ton ha-1 for 8 years old field. The highest percent of weight (25.04%) was observed at 8 years old fields. Mean comparison of frequency of different classes of corm weight at different farm ages showed that among classes of 4.1 to 6, 6.1 to 8, 18.1 to 20, 22.1 to 24, 24.1 to 26, and >30 g were significantly different for farm ages at 0.01 level and in 14.1 to 16 g at 0.05 level. Mean of corm numbers per square meter was 55, 65, 71, 128, 152, 151, 184, and 248 for 1 year to 8 years old fields, respectively. The highest percentage of corms bigger than 8 g and more in the 3 years field which one effective in flower production was 59 percent. There was a positive correlation between corm diameter and corm weight (r2=0. 98).

Keywords


1- امید بیگی، ر.، ا. رمضانی، ب. صادقی و س. م. زیارت نیا. 1382. اثر وزن پیاز روی عملکرد زعفران در اقلیم نیشابور. مجموعه مقالات سومین همایش ملی زعفران، مشهد. انتشارات دانشگاه فردوسی مشهد.ص.34-37.
2- امیر شکاری، م. 1385. اثرحرارت ،اندازه بنه و جیبرلین بر رشد و نمو زعفران زراعی .پایان نامه دکتری .دانشکده کشاورزی ،دانشگاه تربیت مدرس .
3- حبیبی، م. ب و ع . باقری. 1367. زعفران (زراعت فرآیند، ترکیبات شیمیایی و استاندارهای آن ). انتشارات سازمان پژوهشهای علمی و صنعتی ایران- مرکز خراسان .
4- راشد محصل، م.ح.، ع. باقری، ب. صادقی تهرانی و ع. همتی کاخکی. 1368. گزارش هیئت اعزامی به اسپانیا در مورد زعفران. انتشارات سازمان پژوهشهای علمی و صنعتی ایران- مرکز خراسان.
5- رمضانی، ا. 1379. بررسی اثر وزن پیاز روی عملکرد زعفران در اقلیم نیشابور. پایان نامه کارشناسی ارشد.دانشکده کشاورزی.دانشگاه تربیت مدرس .
6- صادقی، ب. 1372 . اثر وزن بنه در گل آوری زعفران ، انتشارات سازمان پژوهشهای علمی و صنعتی ایران- مرکز خراسان.
7- کافی، م.، م.ح. راشدمحصل، ع. کوچکی و ع. ملافیلابی. 1381. زعفران، فناوری تولید و فرآوری .قطب علمی گیاهان زراعی ویژه .دانشگاه فردوسی مشهد.
8- لطیفی ،ن. وک. مشایخی. 1376. بررسی اثروزن بنه برگلدهی زعفران .چکیده مقالات چهارمین کنگره علوم زراعت و اصلاح نباتات ایران .دانشکده کشاورزی دانشگاه صنعتی اصفهان .7-4شهریور1375.ص.317.
9- نصیری محلاتی، م.، ع.کوچکی، ز. برومند رضازاده و ل. تبریزی. 1386. بررسی اثر وزن ودوره انبار داری بنه بر نحوه تخصیص مواد فتوسنتزی در گیاه زعفران . مجله پژو هشهای زراعی ایران 5(1): 166-155.
10- همتی کاخکی، ع. 1382. مروری بر تحقیقات 15ساله زعفران در پژوهشکده تحقیقات توسعه فناوری خراسان .دانشگاه فردوسی مشهد. 125ص .
11- Alonso, G. L., M. R. Salinas, and J. Garijo. 1998. Mineral composition of Spanish saffron and of that from other producing countries. Agrochimica, 42(6), 263-272.
12- Alvarezorti, M., L. Gomez Gomez., J. Rubio., J. Escriban pardo., F. Jimenez, and J. A. Fernandez. 2004. Development and Gene Expression in saffron corms; Acta Horticulturae, 650:141-148.
13- Aytekin, A., and A.O. Aeikgoz. 2008. Hormone and microorganism treatments in the cultivation of saffron (Crocus sativus L.) Plants. Molecules, 13: 1135-1146.
14- Benabaji , M.H., A. mokhtarian and H.R. Tavakoli Kakhki. 2012. The effects of plant density and corms size on saffron (Crocus sativus L.) corm production in nursery. In 4th International Saffron Symposium. Oct.22-25. Kashmir. India.
15- De-Mastro, G., and C. Ruta. 1993. Relative between corm size and saffron (Crocus sativus L.) flowering .Acta Horticulturae, 344.512-517.
16- Han, S.S. 2001. Flowering of three species of Brodiaea in relation to bulb size and source. Scientia Horticulturae. 91:349-355.
17- Koocheki, A., A. Siahmarguee., G. Azizi., M. Jahani and L. Alimoradi. 2009. the effect of plant density and depth on agronomic characteristic of saffron (Crocus sativus L.) Paper presented at the 3rd International Symposium on Saffron. Forthcoming Challenges in Cultivation, Research and Economics. 20-23 May. Korokos, Kozami, Greece.
18- Mc-Gimpsssey G.A., M.H. Douglas and A.R. Wallace . 1997. Evaluation of Saffron (Crocus sativus L.) production in Newzalande. Journal of Crop and Horticultural Science. 25.159-168.
19- Mollafilabi, A. 2012. Effect of extensive range of corm weights on yield components and flowering characters of saffron (Crocus sativus L.) under greenhouse conditions. In 4th International Saffron Symposium.Oct.22-25.Kashmir.India.
20- Molina, R.V., M. Valero., Y. Navarro., A. Garcia- Luis and J.L. Guardiola 2004. The effect of time of corm lifting and duration of incubation at inductive temperature on flowering in the saffron plant (Crocus sativus L.). Science. Horticulturae 103: 79-91.
21- Negbi, M. 1999. Saffron cultivation: past, present and future prospects .P, 1-17.In: Saffron (M. Negbi. Ed.) Harwood Academic publishers.
22- Pandey, D., V.S. Pandey and R.P. Srivastava . 1979. A note on the effect of the size of corms on the sprouting and flowering of saffron. Progressive Horticulturae, 6(23): 89-92.
23- Sadeghi, B. 2012. Effect of corm weight on Saffron (Crocus sativus L.) flowering (Research II).In 4th International Saffron Symposium.Oct.22-25.Kashmir.India.
24- Tammaro, F. 1999. Saffron (Crocus sativus L.) In Italy. In: Negbi, M. (Ed). Saffron :( Crocus sativus L.). Harwood Academic publishers, Australia, pp.53-61.
CAPTCHA Image