ارزیابی درجه حرارتهای حداقل، بهینه و حداکثر جوانه زنی اسفرزه و پسیلیوم

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشگاه تهران

2 دانشگاه فردوسی مشهد

چکیده

در یک مطالعه آزمایشگاهی، تأثیر درجه حرارتهای مختلف بر جوانه زنی بذر دو گونۀ اسفرزه (Plantago ovata) و پسیلیوم
(Plantago psyllium) به منظور تعیین درجه حرارت‌های حداقل، بهِینه و حداکثر جوانه زنی آنها، بصورت طرح کاملاً تصادفی با چهار تکرار، بطور جداگانه برای هر گونه، مورد بررسی قرار گرفت. برای این منظور، تیمارهای درجه حرارت ثابت 5 ،‌ 7 ،‌10 ،‌15 ،
‌20 ،‌25 ،‌30 و 35 درجه سانتیگراد در نظر گرفته شدند. نتایج نشان داد که تأثیر درجه حرارت روی سرعت و درصد جوانه زنی بذر در هر دو گونه، معنی‌دار بود. حداکثر سرعت جوانه زنی در دماهای 20 و 25 درجه سانتیگراد به ترتیب برای اسفرزه و پسیلیوم بدست آمد. حداکثر درصد جوانه زنی بذور در اسفرزه، (100%) و پسیلیوم (99%) به ترتیب در دماهای 15 و 25 درجه سانتیگراد حاصل شد. دامنه حرارتی مطلوب جهت جوانه زنی بذور اسفرزه 20-10 درجه سانتیگراد و در پسیلیوم 25-15 درجه سانتیگراد تعیین شد و با کاهش یا افزایش درجه حرارت از این دامنه ،‌ جوانه زنی بذور بطور معنی‌داری کاهش یافت. بر اساس نتایج حاصل از رگرسیون خطی بین سرعت جوانه‌زنی و دما در هر دو گونه ، درجه حرارتهای کاردینال (حداقل ، بهینه و حداکثر) در اسفرزه به ترتیب 4/4، 0/19 و
5/25 و در پسیلیوم به ترتیب 4/9 ، 8/28 و 0/35 درجه سانتیگراد تعیین شدند.